Algoritme voor nieuwe blokken in de blockchain

Algoritme voor nieuwe blokken in de blockchain

Voordat alles werkt naar behoren, moet er een bepaalde algoritme achter de cryptocurrency zitten. Dit wil zeggen dat alles zo opgebouwd is, dat alles van tevoren bepaald wordt en hierdoor soepel verloopt. Dit gebeurt aan de hand van de Proof of Stake en de Proof of Work. Welke digitale valuta je ook aanschaft bij Bitvavo, je hebt altijd te maken met dit algoritme.

Om te weten hoe transacties verlopen bij jouw wallet is het goed om meer informatie te krijgen over de toepassing hiervan.

Proof of Stake bepaalt het volgende blok

Proof of Stake (PoS) is een type algoritme waarmee een blockchainnetwerk streeft naar een gedistribueerde consensus. Met dit algoritme wordt de maker van het volgende blok gekozen. Dit kan via verschillende combinaties van een willekeurige selectie en rijkdom of leeftijd gebeuren.

Het algoritme van Bitcoin maakt echter weer gebruik van mining, wat betekent dat het oplossen van rekenintensieve puzzels worden gebruikt om nieuwe blokken te genereren.

Proof of Work behoeft meer werk voor het netwerk

Een Proof of Work (PoW) is daarentegen een stuk moeilijker om te produceren maar eenvoudiger te verifiëren. Het produceren van Proof of Work gaat namelijk aan de hand van een willekeurig proces met een lage waarschijnlijheid, waarbij veel vallen en opstaan nodig is voordat er een geldig PoW wordt gemaakt.

Bitcoin maakt bijvoorbeeld gebruik van dit algoritme, waardoor onder andere legitieme informatie doorgegeven wordt aan de blockchain. Hiervoor moeten de gebruikers echter veel meer gegevens invullen, zodat het alles in het blok dekt. Hierdoor ontstaat een aangepaste snelheid om nieuwe blokken in het netwerk te krijgen.

Jij hoeft je alleen druk te maken over jouw wallet

Afhankelijk van de cryptocurrency die jij aanschaft bij Bitvavo krijg je te maken met een van de twee algoritmes. Je zult hier zelf weinig van werken, doordat veel achter de schermen plaatsvindt. Jij hebt immers alleen jouw private key en de wallet adressen om je zorgen over te maken. Daarnaast biedt dit jou de kans om de koersen in de gaten te houden van jouw currency.