Wat te doen als je baas niet meer betaalt?

Niets is er vervelender als je netjes je werk doet, maar je hier niet voor betaalt krijgt. Dit kan verschillende redenen hebben, maar meestal gaat het niet goed met het bedrijf en merk je dit ook wel tijdens het werk. Op het moment dat dit het geval is, denk je misschien dat je geen keuze hebt en dit gewoon maar moet accepteren. Dit is dus niet het geval. Als werknemer kun je samen met 1 andere werknemer het bedrijf failliet laten verklaren. Wanneer je loon niet meer betaalt wordt, is het verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Voor tips hierover kun je de informatie van Van der Maas & Verhoog bekijken. 

Laatste optie

Dit is natuurlijk best een drastische stap en zou enkel een laatste stap moeten zijn. Je zult natuurlijk eerst gewoon moeten proberen te praten met je werkgever om te kijken of jullie er samen uit kunnen komen. Werkt dit niet dan kun je ook nog naar de rechter gaan en ook als het dan nog niet gebeurt, dan kun je het faillissement aanvragen van het bedrijf waar je werkt. Hiervoor moet je minimaal 1 collega zo ver krijgen om dit samen met je te doen. 

UWV betaalt

De uitspraak van zo’n faillissement duurt vaak een week of 2 en zodra dit gebeurd is, zal het UWV de betaling van je loon overnemen. Al het achterstallig loon wordt dan door het UWV uitbetaald. Het UWV betaalt tot 6 weken voor het faillissement het loon terug, daarom is het ook zo belangrijk om hier niet te lang mee te wachten. Jij wordt hierdoor als werknemer beschermd en het is dan ook in de wet geschreven dat een werkgever jou het loon moet betalen. Wanneer dit niet gebeurd, dan heb je het recht om hem of haar hierop aan te spreken. 

Samen sta je sterker

Het kan zijn dat het gewoon standaard is dat je werkgever te laat betaalt en je het daardoor niet zo snel door hebt. Het is daarom belangrijk als je merkt dat het slechter met de zaak gaat, dat je wel goed in de gaten houdt dat de achterstand niet te hoog oploopt. Als dit bij meerdere werknemers het geval is, dan is het goed om hierover samen naar de werkgever te gaan. Samen sta je in zo’n geval echt sterker. Het is namelijk makkelijker om het gesprek aan te gaan als je je gesteund voelt. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *